Mieren achteruit
Mieren zijn in staat om hun nest achteruitlopend terug te vinden, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Als de insecten grote hoeveelheden voedsel dragen, lopen ze meestal achteruit en houden ze de positie van de zon in de gaten
Tijdens het achteruitlopen stoppen de mieren soms even om zich om te draaien en zich ervan te verzekeren dat ze op de goede weg zijn.
Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Slepen
De wetenschappers observeerden hoe woestijnmieren in Sevilla stukjes voedsel transporteerden naar hun nest. Als de insecten stuitten op grote kruimels die ze niet konden dragen, sleepten ze deze stukken voedsel achteruitlopend naar hun nest.
Daarbij oriënteerden de mieren zich op de zon, zo bleek uit het onderzoek. Als de onderzoekers zonlicht lieten weerkaatsten in een spiegeltje achter de dieren, liepen de insecten namelijk de verkeerde kant op.
Uiteindelijk kwamen de mieren er meestal wel achter dat ze in de verkeerde richting liepen. Af en toe lieten de insecten het voedsel namelijk even uit hun pootjes vallen. Dan keken ze om zich heen om te zien of ze al in de buurt van hun nest waren. Als ze op het verkeerde spoor zaten, pasten ze hun route aan.
Robot
Volgens hoofdonderzoekster Barbara Webb is de prestatie van de mieren opvallend. “Ze hebben maar een minuscuul brein, kleiner dan een speldenknop, en toch navigeren ze heel effectief onder verschillende condities, zelfs bij het achteruitlopen”, verklaart ze op nieuwssite Phys.org.
Webb denkt dat robots nog veel kunnen leren van de insecten. “Deze bevinding zou ons kunnen inspireren tot de bouw van robotsystemen die op dezelfde manier navigeren.”
Bron: nu.nl