Houtwormkever bestrijden
Tasten houtwormkevers het hout aan in uw woning of gebouw? Neem dan direct contact op met een professionele ongediertebestrijder. Dit voorkomt erger, vooral als het gaat om dragende constructies.
Zo herkent u een houtwormkever
De houtwormkever is een soort houtworm. Er zijn diverse soorten houtwormkevers, zoals de grote houtwormkever, de spinthoutkever en de heipaalkever. De gewone houtwormkever is 3 tot 4 mm groot, heeft 6 poten en is donkerbruin van kleur. Het ronde schild kenmerkt zich door kleine kuiltjes en fijne haartjes. De houtwormkever verbergt zijn kop meestal onder het halsschild, dat de vorm van een helm heeft.
Schade aan het hout
De houtwormkever komt voor in zowel naaldhout als loofhout. Ook tast de gewone houtkever houten meubels aan. De larven boren meestal 3 jaar, vaak tot aan het kernhout. De volwassen larven verpoppen dicht bij het houtoppervlak. Na 3 tot 4 weken knaagt de kever een uitvliegopening. De grote houtwormkever (4-9 mm) komt vooral voor in hoofhout (zoals eiken) en daarnaast in loofhout (zoals grenen). De spinthoutkever (2,5-7 mm) tast vooral het spint van loofhout aan. De heipaalkever (6-12 mm) tast vochtig hout aan dat al is aangetast door een schimmel. Denk aan sloophout onder de vloer.
Zo herkent u de aanwezigheid van de houtwormkever
- Ronde gaatjes van 3-6 mm in het hout
- Boormeel onder de gaatjes
- ovaalvormige, witte eitjes in kieren van het hout of in oude uitvliegopeningen
Houtwormkever voorkomen
Houtwormkever is niet altijd te voorkomen. U kunt wel maatregelen nemen om het risico zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door hout dat wordt verwerkt eerst goed te inspecteren. Eventueel kunt u het hout laten verduurzamen, bijvoorbeeld met een boorzuurmiddel. Ook kunt u het hout behandelen met verf of vernis. Houtboorders leggen hierop meestal geen eitjes.
Houtkever laten bestrijden door OBN
Heeft de houtwormkever zich toch verschanst in hout, schakel dan direct een professionele ongediertebestrijder in. We voeren een inspectie uit en bepalen de meest effectieve behandeling. Onbewerkt hout kunnen we bijvoorbeeld behandelen met een middel. meubels of andere houten voorwerpen kunnen we behandelen met een gas. Dit doen we in een gassingsinstallatie. Ook kunnen we houten voorwerpen tijdelijk in een zuurstofarme cel plaatsen. Ook kunnen we meubels of andere objecten minimaal een uur lang verhitten op minimaal 60 °C.
Sterk aangetast hout vervangen we. De grote houtwormkever kunnen we bestrijden door het hout te injecteren met een speciaal middel. Ook kunnen we het houtwerk bespuiten met een grove druppel. Ook verhitting is een oplossing.