Bloedluis bestrijden
Als u een pluimveehouderij hebt of hobbykippen houdt, dan kunt u te maken krijgen met bloedluis. Ze voeden zich met bloed van vogels, maar ze kunnen ook overspringen op de mens. Echt kwaad kan dat niet, maar de rode bultjes en de jeuk zijn wel irritant.
Wat is bloedluis?
Bloedluis (ook wel vogelluis genoemd) is een mijt, en dus geen luis. De officiële naam is: de Dermanyssus gallinae. Het is een beestje met acht poten met een lichte grijsachtige kleur. Bloedluis heeft een rood/paarse kleur als ze zich vol bloed hebben gezogen. Bloedluis komt vooral voor in kippenhokken en vogelnesten. Overdag houden bloedluizen zich schuil. Ze verstoppen zich in kieren, spleten en gaten van een hok. ’s Nachts komen ze tevoorschijn om zich te voeden met het bloed van de dieren. Daarna verstoppen ze zich weer.
Snelle voortplanting
Bloedluizen paren in het donker en leggen er hun eieren. Ze planten zich heel snel voor, dus voor u het weet heeft u een plaag. Daar hebben vooral uw vogels last van. Gaat het om kippen, dan kan bloedluis ervoor zorgen dat zij minder of zelfs geen eieren leggen. Dat heeft te maken met de stress die kippen ervaren door bloedluis. Kippen kunnen ook open wonden krijgen of pluimen verliezen.
Hoe herkent u de aanwezigheid van bloedluis?
Wilt u graag zekerheid over de aanwezigheid van bloedluis? Leg dan een bloedluizenval in het hok of het nest. Hierin schuilen bloedluizen zich overdag. Je ziet dan snel of er inderdaad sprake is van bloedluis. Ook bij mensen kan de bloedluis bloed zuigen. Dat kan niet echt kwaad, maar vervelend is het wel. U herkent bloedluis bij mensen aan rode bultjes die ernstige jeuk geven.
Bloedluis laten bestrijden door OBN
Om bloedluis te voorkomen is het raadzaam om te voorkomen dat er vogels op het gebouw gaan nestelen. Let goed op de hygiëne in kippenhok, volière of vogelkooi. En dicht de kieren tussen de volière en het gebouw goed af. Krijgt u toch te makken met bloedluis, dan verwijderen we de vogelnesten op het gebouw. Daarna behandelen we de omgeving van de nesten met een insecticide. Overigens mogen we in de broedperiode geen vogelnesten verwijderen. Bovendien zijn sommige vogels beschermd.