Spinnen
Veel mensen zijn bang voor spinnen. We kunnen het ons dus goed voorstellend at u deze liever niet hebt in uw bedrijfspand of winkel.
Spinnen
De spinnen die in Nederland voorkomen, zijn ongevaarlijk. Toch kunnen ze zorgen voor overlast door uitwerpselen en spinrag. Vooral in de voedingsindustrie, waar hygiëne en voedselveiligheid cruciaal zijn, is dit niet acceptabel. OBN wordt regelmatig gevraagd om spinnen te bestrijden. Wij pakken de overlast bij de bron aan.
Waar komen spinnen op af?
Spinnen hebben een tweedelig lichaam, een kopborststuk en een achterlijf. Spinnen hebben vier paar poten. De meeste spinnensoorten hebben geen voelsprieten. Spinnen eten allerlei soorten insecten en zijn dus nuttig voor de mens. Ze komen dus overal waar eten is te vinden.
Vooral in het najaar
In het najaar laten spinnen zich het vaakst zien. Dat komt omdat ze hun eitjes in het voorjaar leggen en de meeste spinnen vanaf september volwassen worden. Spinnen hebben een eizakje, waarin tot duizenden eitjes zitten. In de winter gaan de meeste spinnen dood. Dit geldt ook voor de kruisspin; de meest voorkomende spin in Nederland. Andere bekende soorten zijn de venstersectorspin, de huisspin en de muurzesoog (Beierse muurspin). In totaal leven in Nederland circa 650 soorten spinnen. Giftige spinnen komen hier niet voor, maar ze kunnen wel meekomen met producten.
Spinnen voorkomen
Spinnen leven het liefst op plekken met veel insecten en relatief weinig vogels. Om een spinnenplaag te voorkomen kunt u de omgeving dus vogelvriendelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van vogelkastjes. Inpandig is het verstandig alles goed schoon te houden. Inpandig mag je spinnen bestrijden met een carbamaat, met bendiocarb als werkzame stof. Buiten mag dat niet.
Spinnen bestrijden
In de meeste omgevingen kunnen spinnen geen kwaad. Houdt u uw huis, kantoor, productieruimte, restaurant, winkel of andere omgeving toch graag vrij van spinnen en spinnenwebben? Dan is het noodzakelijk om de prooi-insecten te bestrijden. De spinnen zullen dan ergens anders op zoek moeten naar voedsel. OBN onderzoekt waar de bron van het probleem zich bevindt en bestrijdt deze. We doden ze met een insecticide of verjagen ze. Dat laatste doen we sowieso als het gaat om een buitenterrein. Het gebruik van een insecticide is buiten namelijk niet toegestaan.