OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Vlooien

  • Expert sinds 1988
  • Vakkundig personeel
  • Landelijke dekking
  • Professionele apparatuur

Vlooien bestrijden

Vermoedt u dat er in uw huis of kantoor vlooien zitten? Dan is het belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. Daar kunt u zelf veel aan doen. Blijft de overlast bestaan, dan komt OBN in actie.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn vleugelloze beestjes met tandjes aan hun kop. Ze voeden zich met bloed. Vlooien hebben vlooien verplaatsen zich snel in de vacht van een kat, hond of vogel. Met hun krachtige achterpoten kunnen ze erg goed springen. Zo verspreiden ze zich van dier op dier. Ook mensen kunnen te maken krijgen met vlooien, met huidirritatie of een allergische reactie tot gevolg. Vlooien kunnen ook ziektes overbrengen op huisdieren, zoals de kattenkrabziekte en bloedarmoede.

Van larf tot vlo

Vlooien voeden zich met bloed van warmbloedige dieren, zoals katten, honden en pluimvee. Vlooien zetten hun eieren af op het dier. De eieren komen na 2 tot 6 dagen uit. De larven zijn dun en hebben geen pootjes. Ze worden tot circa 5 mm lang. Larven leven in vloerbedekking, hondenmanden en kleedjes. Ze voeden zich met organisch materiaal van dode insecten en uitwerpselen van volwassen vlooien. De larven verpoppen zich vanaf circa 15 dagen tot 6 maanden. De volgroeide vlo blijft in de cocon totdat hij wordt geprikkeld om daaruit te komen. Bijvoorbeeld door een trilling. Een ontpopte vlo kan maandenlang zonder eten. Een kattenvlo leeft circa 1 jaar.

Zo herkent u vlooien

Er zijn diverse vlooiensoorten. De kattenvlo komt het meest voor, gevolgd door de hondenvlo en de vogelvlo. De kattenvlo heeft een geelbruine kleur en een kaamvormig uitsteeksel. De kattenvlo wordt 0,3 cm groot. De hondenvlo heeft een bruinzwarte kleur. Na het bloedzuigen wordt deze vlo roodzwart. De hondenvlo heeft een zijdelings afgeplat lichaam. Een hondenvlo wordt circa 0,4 cm lang. De vogelvlo leeft vooral in vogelnesten. Als u kippen houdt, dan moet u daar scherp op zijn. De vogelvlo is bruingekleurd en wordt tot 0,8 cm groot. De vogelvlo is herkenbaar aan de voelsprieten.

Zo herkent u de aanwezigheid van vlooien bij mensen

Een vlooienbeet herkent u hieraan:

  • Een rood bultje met een wit of rood puntje erin
  • Vaak op onderbenen, in liezen, in oksels of op voeten
  • Een nare jeuk
  • Vlooienpoep (donkerkleurig zandkorreltje dat rood kleurt als je het vochtig maakt)

Vlooien voorkomen

Om vlooien te voorkomen, is een goede hygiëne belangrijk. Het allerbelangrijkste is dat u uw huisdieren vrij van vlooien houdt. Bijvoorbeeld met een vlooienband of druppeltjes. Controleer uw huisdieren regelmatig op vlooien. Stofzuig regelmatig en doe dit grondig. Let vooral ook op naden en kieren. En stofzuig onder de kast. Houdt de hondenmand of de kattenslaapplaats goed schoon. Om vogelvlooien te voorkomen, is het verstandig om vogelnesten op het dak te vermijden.

Vlooien laten bestrijden door OBN

Lukt het niet om de overlast te bestrijden, dan kunt u OBN inschakelen. Wij bestrijden de omgeving, waar de eitjes, larven en poppen liggen. Dit doen we met een professionele insecticide, zodat er geen nieuwe vlooien bijkomen.

Last van vlooien?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?