Overige vogels
Vogels zijn mooi, maar ze kunnen ook hoogst irritant zijn. Op plekken waar voeding wordt geproduceerd, bereid of geserveerd kunnen vogels zelfs een bedreiging vormen voor de hygiëne en de voedselveiligheid. OBN schiet te hulp. Vaak ligt daarbij de nadruk op wering.
Overlast van spreeuwen
Als het schemerig wordt, vliegen spreeuwen met duizenden te gelijk naar hun slaapplek. Dat gaat gepaard met veel lawaai, overlast door uitwerpselen en stank. Spreeuwen zijn dol op kersen en veroorzaken dan ook veel schade aan kersenbomen. Bij veehouderijen pikken spreeuwen van de dierenvoeding. Omdat de spreeuw een beschermde diersoort is, mogen we ze niet zelf verjagen. Wat wel mag: verjagen door middel van een ultrasoon geluid of een speciale vlieger. Ook kunnen we een roofvogel inzetten. Hiervoor werken we samen met een gespecialiseerd bedrijf.
Overlast van kraaien
Kraaien kunnen zowel op het platteland als in stedelijke omgevingen overlast geven. Ze bevuilen de omgeving van hun verblijfplaats met uitwerpselen. Kraaien kunnen ook houtworm meenemen naar uw huis of gebouw. Ze beschadigen isolatiemateriaal en ander materiaal. En met hun nesten verstoppen ze dakgoten, regenpijpen en schoorstenen. Ook stankoverlast is een probleem. We verjagen op dezelfde manier als spreeuwen.
Overlast van mussen
Huismussen komen tegenwoordig minder vaak voor dan vroeger. Toch krijgen we nog regelmatig een melding van overlast door mussen. Mussen is een beschermde vogelsoort, dus we mogen ze niet bestrijden of vangen. De nadruk ligt daarom op wering. Verlaten nestjes kunnen bij woningen en kantoorpanden voor hygiëneproblemen zorgen. Uitwerpselen dragen het salmonellabacterie.
Wering met slimme oplossingen
Met vogelwering voorkomen we dat vogels zich nestelen op plekken waar u ze niet wilt hebben. Dit verkleint het risico op overlast. Afhankelijk van de vogelsoort en de situatie passen we specifieke technieken toe. Zoals vogelpinnen, vogelnetten en (schrik)draad. Nog diervriendelijker zijn ultrasone geluiden.